Heb jij al gehoord over vegan cosmetica zonder echt te weten wat het is? Veganist, vegetariër... ben je soms ook wat in de war? Geen paniek, we leggen het je allemaal uit!
De producten van Yves Rocher zijn 100% vegetarisch, meer dan 700 referenties verspreid over alle productcategorieën (skincare, hygiëne, make-up...) zijn vegan. Vegan, vegetarisch... wat wil het nu juist allemaal zeggen?

Vegan, wat betekent dat?
De term verwijst naar een manier van eten, het veganisme, waarbij elk product van dierlijke oorsprong of dierlijke derivaten (zoals melkproducten, eieren en honing) geweerd worden. Deze voedingswijze kadert in een filosofie die zich kant tegen de uitbuiting en mishandeling van dieren. Veganisme is een manier van leven met dagelijkse ethische keuzes die ook verschillende andere domeinen beslaat, zoals cosmetica en mode.
Vegan zijn is dus zowel een veganistische manier van eten aanhangen als leven volgens diezelfde principes. Veganisten kopen bijvoorbeeld geen leer of wol en gebruiken geen cosmetica met ingrediënten van dierlijke oorsprong zoals keratine en collageen.

En bij Yves Rocher?
100% vegetarische producten en 700 vegan referenties in alle productcategorieën
Bij Yves Rocher staan planten in alle producten centraal. Die keuze maakt al sinds het begin, nu 60 jaar geleden, deel uit van de identiteit van het merk.
Al onze producten zijn gemaakt met plantaardige elementen. Uit meer dan 1100 ingrediënten van plantaardige en natuurlijke oorsprong die onze wetenschappelijk experts onderzoeken, kiezen we de elementen die het best zijn aangepast aan de cosmetische eigenschappen van elk product. Deze componenten respecteren de huid en hebben een kleinere voetafdruk.
Onze producten kunnen beschouwd worden als 100% vegetarisch en 77% vegan. Ze bevatten geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong.
Wanneer er echter geen geschikt alternatief voorhanden is gebruiken we bepaalde natuurlijke ingrediënten van dierlijke oorsprong op voorwaarde dat de productie en oogst niet schadelijk zijn voor de dieren. Denk hierbij aan natuurlijke producten als honing en bijenwas. Deze derivaten moeten onze samenstellingen efficiënter maken en de sensoriële ervaring van de gebruikers verbeteren.
In de make-up bieden wij onze consumenten sinds 2021 echter graag vegan alternatieven aan, zoals onze mascara voor lange wimpers en onze volumemascara.
Wat is dan het verschil tussen vegan en vegetarische cosmetica?
Een vegetarisch cosmetisch product bevat geen enkel ingrediënt afkomstig van een dierenlichaam (collageen, dierlijke vetten, etc.). Een vegan cosmetisch product bevat geen enkel ingrediënt afkomstig van een dierenlichaam, van dierlijke producten (eieren, melk, honing, bijenwas, etc.) of van de veeteelt.

Bestaan er labels voor vegan cosmetische producten?
Er bestaan verschillende vegan labels zoals die van de Vegan Society, PETA en One Voice. Deze labels dienen als certificaat voor het hele merk of voor het product. De meeste labels gaan niet naar bedrijven die naar China exporteren aangezien de Chinese autoriteiten unilateraal kunnen beslissen om, ongeacht het merk, de cosmetische producten voor of na de commercialisering in het land zelf te testen.
Het Cruelty Free-label attesteert de afwezigheid van dierenleed zoals het testen op dieren in de hele keten. We herinneren eraan dat het testen van cosmetische producten op dieren sinds 2013 in Europa verboden is.
Bestaat er een omkaderende wetgeving voor vegan cosmetica?
Er bestaat geen enkele omkaderende wetgeving voor zogenaamde vegan producten en bijgevolg geen enkele wettelijke omschrijving van wat een vegan product moet zijn.

En wat met testen op dieren?
Sinds 1989 testen we niet meer op dieren.
We testen niet op dieren en zijn geen voorstander van testen op dieren, noch voor onze afgewerkte producten, noch voor de ingrediënten waaruit ze bestaan. Dat is niet recent: we engageerden ons al heel snel in de strijd tegen testen op dieren. Al in 1989 besloot Yves Rocher om als een van de pioniers in de cosmetische industrie alle testen op dieren van onze afgewerkte producten stop te zetten en te vervangen door alternatieve methodes. Dit initiatief leverde ons in 1992 de Médaille d'Or van de SPA op.
Zo, nu weet je perfect wat vegan betekent.