We grijpen de Internationale dag van de vrouwenrechten aan om 5 heel bijzondere vrouwen aan je voor te stellen. Hun betrokkenheid en worstelingen zijn aangrijpend en tegelijkertijd heel inspirerend.
De winnaressen van de Internationale Terre de Femmes Awards van 2018 en 2019
Ben je al bekend met de Terre de Femmes Awards? Deze milieuprijs is door de Fondation Yves Rocher in het leven geroepen als beloning voor vrouwen die zich inzetten voor een beter milieu. En dit mooie initiatief steunen wij al meer dan 25 jaar. Alle winnaressen zijn stuk voor stuk heel bijzondere vrouwen. Klik hier voor meer informatie over de Terre de Femmes Awards.
Lees hier meer over de strijd van de winnaressen van 2018 en 2019.
- De Spaanse Elena Carillo - Winnares van 2018 dankzij haar stichting "Mujeres de Arcilla" en het project voor het bouwen van huizen van ongebakken klei
Als architect gespecialiseerd in kleibouw, is de professionele loopbaan van Elena Carillo vooral gebaseerd op het verbeteren van woningen vanuit een gelijkheidsperspectief en door gebruik te maken van natuurlijke materialen. Al een aantal jaar werkt ze in Nicaragua aan een project voor sociale woningen om vrouwen te helpen die zich bovenal met het gezinsleven en het huishouden bezighouden en daarom een essentiële rol vervullen bij de huizenbouw.
De woningen worden gebouwd van ongebakken klei, omdat dit materiaal voor de hele bevolking beschikbaar is en bovendien een nagenoeg verwaarloosbare ecologische voetafdruk heeft.
Doel van het project: de kennis van vrouwen registreren, zichtbaar maken en verbeteren ten behoeve van een betere volkshuisvesting. 145 gezinnen en studenten zijn via dit project opgeleid.
Vandaag de dag zet Elena Carillo haar project voort door zich in te zetten voor de verbetering van de technische en organisatorische vaardigheden van vrouwen in met name Mexico.
Je komt meer te weten over Elena en haar project via deze link.


- De Duitse Stella Deetjen - Winnares van 2019 dankzij haar project ‘Back to Life’ voor de bescherming van het milieu en het behoud van waardevolle ecosystemen en habitats in Nepal
Tijdens een reis door India werd Stella Deetjen getroffen door de omstandigheden waaronder de melaatsen daar leven: volledig afgesloten van de maatschappij. Deze ervaring heeft haar gemotiveerd om in dit land solidariteitsprojecten op te gaan zetten en dat doet ze nu al vijftien jaar lang. Intussen is ze zich ook gaan richten op Nepal, omdat dat land nog armer is dan India.
Stella werkt in een bergachtig gebied waar gezinnen wonen die afhankelijk zijn van houtvuur als warmte- en lichtbron. Dit leidt helaas tot ontbossing in de hele omgeving. Om het probleem van ontbossing tegen te gaan en het houtverbruik te verminderen biedt Stella Deetjen kleine zonnepanelen aan die als voedingsbron dienen voor lampen met dimmers zodat de mensen ook 's avonds hun huizen kunnen verlichten.
55.000 mensen zijn inmiddels voorzien van zo'n zonnepaneel en dankzij de projecten van Stella zijn ze nu ook veel milieubewuster geworden. Meer dan 5.000 zonnepanelen en rookvrije ovens zijn er inmiddels geïnstalleerd, waardoor er jaarlijks 4.000 ton minder CO2 wordt uitgestoten.
Wil je meer weten over Stella's project? Klik dan hier.
Welke vrouwen inspireren de medewerkers van Yves Rocher?
We hebben een aantal van onze collega's bij Yves Rocher gevraagd voor welke vrouw in het bijzonder zij bewondering hebben. Maatschappelijke betrokkenheid, milieubewustzijn, sport op topniveau... raak jij ook geïnspireerd door deze vrouwen?
- Malala Yousafzai uit het Swat District in Pakistan - Voorvechtster voor vrouwenrechten
Malala Yousafzai is inmiddels 22 jaar oud, maar strijdt al sinds haar elfde tegen de taliban die in haar land meisjes wil verbieden naar school te gaan. Als dochter van een dichter en een strijder voor het recht op onderwijs, heeft Malala het geluk gehad dat ze grotendeels door haar eigen vader is onderwezen in een land waar maar weinig meisjes naar school gaan.
Vanwege haar strijd voor vrouwenonderwijs ontving ze in 2014 op zeventienjarige leeftijd de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Kailash Satyarthi, een Indiase activist op het gebied van kinderrechten en het recht op onderwijs. "Een kind, een leraar, een pen en een lesboek kunnen de hele wereld veranderen. Onderwijs is de enige oplossing", aldus Malala. Zij is de jongste winnares sinds het bestaan van de Nobelprijs.
Clotilde, stagiaire binnen de afdeling merchandising, zegt bewondering te hebben voor de verdraagzaamheid, volwassenheid en bescheidenheid van deze jonge vrouw. Clotilde neemt een voorbeeld aan haar doorzettingsvermogen. Ze maakt ons bewust van het feit dat we zelf actie kunnen ondernemen om de wereld te verbeteren, ongeacht je leeftijd of de middelen waarover je beschikt.


- De Israëlisch-Amerikaanse actrice en producente Natalie Portman
Natalie Portman, een talentvol actrice en bekend van vele bioscoopfilms, werkt samen met de grootste filmregisseurs ter wereld. Ze heeft al vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Oscar voor beste actrice voor haar rol als balletdanseres in de film Black Swan. Maar wist je dat zij zich ook actief inzet voor vrouwenrechten, dierenwelzijn en het milieu?
Haar betrokkenheid vormt een inspiratiebron voor Manon, projectmanager social media bij Yves Rocher. Zij bewondert de strijdvaardigheid, het commitment en het empathisch vermogen van Portman.
Natalie Portman staat bovendien bekend als vegetariër en zelfs vegan, wat haar bevlogenheid om zich in te zetten voor dieren verklaart. Ze gebruikt haar bekendheid en de invloed die zij heeft om aandacht te vagen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo veroordeelt ze openlijk het seksisme waar ze in de beginjaren van haar carrière mee te maken had, en hekelt ze de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Natalie maakt zich ook hard voor het klimaat en neemt regelmatig deel aan demonstraties. De actrice moedigt Manon aan om meer te letten op wat ze eet en drinkt en dankzij haar populariteit creëert ze ook in algemene zin meer bewustzijn.
- De Amerikaanse toptennisster Serena Williams
Serena Williams wordt beschouwd als één van de allergrootste tenniskampioenen tijden. Ze is namelijk de enige tennisspeelster ter wereld die 23 grandslamtitels in het vrouwen enkelspel op haar naam heeft staan. Ze komt uit een arme familie en heeft het tennissen geleerd van haar vader die al gauw inzag dat er in deze sport een kans op een mooie toekomst voor zijn dochter was weggelegd.
Haar superioriteit op sportief gebied duurt al zo'n twintig jaar voort en dat maakt grote indruk op Nicolas, onze coördinator e-commerceprojecten. Nicolas bewondert ook haar daadkracht buiten de tennisbaan, want ze zet zich actief in voor de rechten van zwarte vrouwen en voor salarisgelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen de tenniswereld.
Omdat Serena graag opkomt voor de belangen van vrouwen, investeert ze ook in bedrijven die door vrouwen geleid worden en levert ze graag haar bijdrage aan reclamecampagnes die de strijd aangaan met de ongelijkheid tussen man en vrouw. Sinds 2017 is ze ook moeder en daarmee laat ze duidelijk zien dat het zeker niet onmogelijk is om het moederschap te combineren met een profcarrière en het leveren van sportprestaties op topniveau.
